Иновативно младежко ЕКСПО в Русенския университет

0
24
Студентският съвет

Третото издание на иновативното младежко ЕКСПО ще се състои в Русенския университет, съобщиха от висшето училище.

То ще бъде част от Международната конференция “HEInnovate: Make Innovation Work in Higher Education”, на която Русенският университет е домакин на 14 и 15 юни тази година. Младежкото ЕКСПО се организира от академичното ръководство и Студентския съвет на Русенския университет, под егидата на министъра на образованието и науката, на Националното представителство на Студентските съвети в България и Съвета на ректорите в България, с подкрепата на Европейската комисия.

Изложението на ученически и студентски разработки ще бъде открито на 14 юни /четвъртък/ пред “Канев център” на Русенския университет. За първи път тази година то привлича международни участници от Франция, Португалия, Малта, Румъния, Литва и други европейски страни, които ще представят своите продукти.

Близо 40 екипа от институти на БАН, университети и гимназии са подали заявки за събитието. Участници ще бъдат още български и европейски стартиращи фирми, студенти по предприемачество в магистърски програми, носители на награди за бизнес планове, студентски клубове и лаборатории, клубове от средни училища, които ще покажат нови продукти, идеи или услуги.

Всички факултети и филиали на Русенския университет, заедно с професионалните студентски клубове и научноизследователски студентски лаборатории, ще участват в иновативното младежко ЕКСПО.

Отделните екипи ще имат по три минути на сцената на “Канев център”, за да представят своите разработки пред публиката и да покажат ползите от тях. В края на деня ще бъдат връчени европейски сертификати за участие в иновативното ЕКСПО на младежките формации.