Искат постоянен арест за единия от братя Бобокови, 1 млн. лв. гаранция за другия

0
1170

Прокуратурата ще иска мярка за неотклонение постоянен арест за единия от братя Бобокови и  1 млн. лв. гаранция за другия.

Това стана ясно по време на пресконференция днес. По неофициална информация, постоянно задържане по стража ще бъде поискано за по-малкия от братята – Пламен, а за Атанас Бобоков ще бъде поискана рекордната парична гаранция от 1 милион лева. За зам.-министъра на екологията Красимир Живков прокурорите също ще поискат постоянен арест.

Зам.-министър и още 5 лица са задържани заради боклука от Италия /ВИДЕО/

Обвиняеми са 10 души по случая с организираната престъпна група за внос на отпадъци, 7 за участие в престъпна група с користна цел и с участие на длъжностни лица, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.  Спрямо 4-ма ще се отправи искане за най-тежката мярка задържане под стража. Спрямо 2-ма ще се иска домашен арест, а по отношение на един участник ще се определи мярка парична гаранция в размер на 1 млн. лева. На един от участниците в групата е повдигнато вторично обвинение за управление на опасни отпадъци, добави Милева. В качеството на обвиняеми са привлечени още трима за данъчни престъпления, по отношение на тях са определени парични гаранции според тяхното семейно и имуществено положение.

Спецакция в къщата и офисите на братя Бобокови в Русе /ВИДЕО+СНИМКИ/

При обиските в офисите и домовете на братя Бобокови са открити голям брой уличаващи доказателства, каза още Милева. Иззети са документи, договори, пълномощни, луксозни автомобили, ценни вещи. В жилището на А. Б. е иззета цветна снимка, на която са изписани на гърба й имена на публични личности, някои убити през годините, срещу имената на всеки от тях са записани големи суми пари от порядъка на 70 млн. долара, 100 млн. лева, 120 млн. лева, 300 млн. лева. От дома на П.Б. са иззети автобиографии и снимки на длъжностни лица от Министерството на правосъдието и МРРБ, както и автобиография и снимка на магистрат, наблюдаващ прокурор по дело на Васил Божков за тежки престъпления, поясни говорителят на главни прокурор.

Братя Бобокови остават в ареста, повдигат им обвинения

Групата е създадена с участие на длъжностни лица, каза прокурор Брезашка, наблюдаващ прокурор по делото. Дейността е била извършвана абсолютно фиктивно с дружества, финансирани от братя Бобокови и контролирани от тях. Едно от лицата е зам.-министърът Красимир Живков и директорът на РИОСВ-Плевен. Установено е, че зам.-министърът е бил в изключително близки отношения с братя Бобокови, което не е престъпно само по себе си, но той е извършвал  неправомерни действия, с което е подпомагал противозаконната дейност на братята за внос на отпадъци от чужбина. Установено е че Живков, възползвайки се от служебното си положение е оказвал натиск върху подчинени на него длъжностни лица със заплахи за уволнения дори и други въздействия.

И когато не са изпълнявани неговите разпореждания има случаи на уволнени директори, добави Брезашка.

Братята Пламен и Атанас Бобокови се смятат за едни от най-богатите хора в България. Те имат бизнес с моторни масла и бизнес с производство и рециклиране на акумулатори и батерии. Основните им компании са „Приста ойл” и „Монбат”.