Зам.-министър и още 5 лица са задържани заради боклука от Италия /ВИДЕО/

0
634

Зам.-министърът на екологията Красимир Живков и още 5 души са задържани по време на мащабна акция под ръководството на Специализираната прокуратура, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Както ТВН вече информира, акцията бе проведена днес в МОСВ, Ботевград и Русе в рамките на разследване, свързано с вноса на отпадъци от Италия. По думите на Милева, зам.-министър Живков е оказвал натиск на свои служители да издават разрешителни за внос и износ на отпадъци на определени фирми, въпреки че те не са отговаряли на изискванията. Който не искал да се подчини, го принуждавали да напусне.

Повдигат обвинения на братя Бобокови и зам.-министър Живков

Акцията е проведена на над 40 адреса. В Русе  бяха проверени дома и офисите на известния бизнесмен Пламен Бобоков. Обект на проверката е бил и завода завода за акумулатори на братя Бобокови в Монтана. Според разследването предприятието се е възползвало от схема за отпадъци. От производството им се генерирали промишлени отпадъци, които трябвало или да се изнесат за оползотворяване в Германия например, но това струвало много пари. Със съдействието на зам.-министър Красимир Живков заводът изпращал отпадъците от производството на контролирани от него дружества. Така се спестявали много пари и се криели данъци.

Спецакцията: Отведен зам.-министър и събрани доказателства

Към момента няма информация дали бизнесменът и собственик на фирма „Монбат“  Пламен Бобоков е сред задържаните. Разследването продължава.