Изкупихме противогрипните ваксини

0

„От два дни няма противогрипни ваксини в аптечната мрежа“, съобщи в предаването „Преди всички“ на „Хоризонт“ Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Новината потвърди преди ден и шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Две фирми са вносители на ваксините за страната, като до 10 дни се очаква втора партида внос, която би следвало да задоволи търсенето за известно време. Според фармацевти втората партида с доставени ваксини ще е за около 75 000 ваксини.

Предвидено е за България да се доставят общо 340 000 противогрипни ваксини.

Средната цена, на окято може да се намири противогрипната ваксина унас е 22 лева.

По информация на здравното министрестов, за възрастните хора у нас, над 65 години ще бъдат предоставени  беезплатно 180 000  броя противогрипни ваксини.

ще се предоставят безплатно на възрастни над 65 г. Плановете са тази годинапроцентът на хората над тази възраст, с поставени противогрипни ваксини да е по- голям от миналата година- около 12%, при 10% през 2019 година.

Медиците препоръчват също така противогрипни ваксини да си поставят работещите в рискова реда-  здравни работнииц, учители, работещи в търговската мрежа.

Специалистите обаче подчертават, че противогрипната ваксина не помага срещу COVID-19.

Според общопрактикуващи лекари най-подходящият момент за ваксинация е средата на октомври. Имунитетът трае определено време, затова по-ранно имунизиране не се препоръчва. Не бива и да се закъснява, тъй като са необходими 3-4 седмици за изграждане на имунитет.  За да се постави ваксината, човек трябва да бъде напълно здрав при поставяне.

Преди това се прави и обстоен медицински преглед.

Ваксините против грип могат да си постяват и бременните жени, тъй като са безопасни както за тях, така и за плода. Имунизираните майки предават антитела на плода, които биха го предпазили от бъдещи респираторни заболявания.

Широко разпространените твърдения, чеваксината разрушава кръвно-мозъчната бариера и уврежда мозъка на децата не е потвърдена при никакви изпитвания.

Твърдението, че ваксината може да доведе до спонтанен аборт също е невярно. Усложненията, които биха настъпили при евентуално разболяване у бременната са много по-опасни.

В България грипната епидемия обикновено се проявява от втората половина на декември до март.

Най-добрата агенция за подбор на персонал