Измама! Мними банкери теглят пари от сметки през приложение

0

За нов вид опити за измами по телефона предупреждават от Националната полиция. Става въпрос за случаи, при които измамници се представят за банкови служители и карат хората да инсталират на телефоните си приложения за отдалечен достъп.

По този начин престъпниците могат да влязат в приложенията за онлайн банкиране и да източат сметките на измамения.

Първите подобни опити за измами са регистрирани у нас в средата на миналата година. Криминалисти от Главна дирекция „Национална полиция“ обясняват, че обикновено човек получава обаждане от мним банков служител. Той иска от жертвата да инсталира в смартфона си приложение за отдалечен достъп.

По този начин престъпните групи добиват информация за телефона на измамения и контролират приложенията му за онлайн банкиране ако има инсталирани такива.

Освен тези опити за измами, криминалистите отчитат и още един начин. С получаване на съобщения с линк, в които се искат повече данни за банковата карта на конкретния човек под предлог че има проблем с нея.

В същото време от МВР отчитат и спад на телефонните измами като цяло. Въпреки опитите на измамниците да използват Covid-19 в схемите си, този начин за измама не е успял.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили