КАК НОВА ЗЕЛАНДИЯ ЩЕ СТАНЕ БЕЗДИМНА СЛЕД 3 ГОДИНИ

0

Закон за околна среда без дим и за регулирането на тютюневи изделия (за пушене)” прие правителството на островната държава

Цигари няма да се продават на хора, родени след 1 януари 2009 г. Така постепенно ще се елиминират цигарите и тютюнопушенето, и ще се подкрепят бездимните алтернативи

Нова Зеландия е напът да се справи с епидемията от тютюнопушенето чрез прогресивни мерки. Страната изпреварва дори Великобритания, която първа, от 2020 г. пристъпи към приемане на „Пътна карта за среда без дим 2030“. Амбициозната цел е до 2025 г. пушачите в страната да са по-малко от 5%, в сравнение със сегашните 11%. Дори и навършили пълнолетие след 5 години, родените след 1 януари 2009 г., няма да могат да си купят цигари.

Една от амбициите е децата, които в момента са на и под 14 години никога в живота си да нямат възможност легално да си купят цигари, а това означава, че постепенно следващите поколения няма да имат досег с цигарите. След половин век, цигари ще могат да си купят само по-възрастните – тези над 63 години. Новият закон предвижда и драстично намаление на броя на търговците на дребно до 600 и количеството никотин в цигарите, който досега не е ограничен, за разлика от ЕС, където от поне 10 години максимумът никотин за една цигара е 1 мг.

Новият закон е насочен срещу цигарите и е в подкрепа на вейпинга

„Иcĸaмe дa ce yвepим, чe xopaтa ниĸoгa нямa дa зaпoчнaт дa пyшaт“, ĸоментира при обявяването на проекта на плана още през миналата година здравният заместник-министър Aйeшa Bepaл, под чието ръководство вече бяха направени редица последователни стъпки в елиминирането на тютюнопушенето, за да се стигне до приемането на закона. „Искаме електронните цигари да са на разположение, за да подкрепят отказването на тютюнопушенето. През последните месеци станахме свидетели на най-големия спад в тютюнопушенето и това може да се дължи на наличието на електронните цигари“, посочва още д-р Айеша Верал.

Новите рестрикции в закона не се отнасят до бездимните алтернативи, които са популярни в Нова Зеландия и се подкрепят от здравните власти и повечето политици като подходящо средство за отказване на цигарите.

В хода на промените, правителството одобри нова регулаторна рамка за електронните цигари и нагреваемите тютюневи изделия в Закона за околната среда без дим и регулирането на тютюневите изделия. Целта му е да се „подкрепи преминаването на пушачите към регулирани продукти“, които са алтернативите без дим, определени като „значително по-малко вредни от тютюнопушенето“.

Учените и премиерът Ардърн: иновациите са силен инструмент

Именно намалената вреда на бездимни продукти като е-цигарите и устройствата с нагряване на тютюн са в основата на разграничението им от горимите цигари и пред закона. Най-новото законодателство ще позволи по-голямо разнообразие от никотинови продукти, които да се продават само от оторизирани търговци на дребно, макар и намалени като брой. Ще има изискване те бъдат одобрени от местните регулаторни органи преди пускането им на пазара, за да се гарантира, че продуктите отговарят на изискванията за безопасност.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн също се ангажира с последните стъпки в борбата с пушенето на страната си и посочи, че „вейпингът може да бъде ефективна подкрепа за отказването на цигарите“. Идентичен подход е възприет и в Пътната карта на Великобритания, където електронните цигари са част от инструментите за отказ от  цигарите.

„Увеличаването на цените на цигарите няма да помогне на хората да спрат да пушат. Затова трябва да вземем предвид, че има алтернатива, която работи много успешно за пушачите. Знаем, че електронните цигари правят разликата за тези, които сега искат да спрат да пушат и затова те са така важен инструмент“, коментира Ардърн ролята на бездимните алтернативи в борбата с тютюнопушенето.

„Продуктите за вейпинг, особено тези, които съдържат никотин, могат да помогнат на някои хора да спрат цигарите или да намалят пушенето, тъй като могат да се справят както с никотиновата зависимост, така и с поведенческите аспекти на тютюнопушенето“, се посочва в една от инструкциите за работа с хора, които искат да откажат цигарите. Множество здравни кампании на властите разясниха с научна информация намалената вреда на бездимните продукти и ползата от замяната на цигарите с тях.

Учени от целия свят вече определиха промените като „водещ световен ход, жизнено важен и пример за следване“ и добра новина за общественото здраве.

„Това е едно от най-значимите за общественото здраве действия, обявени през този век – истинска възможност за прекратяване на епидемията от цигари в Нова Зеландия“, посочи и Карол Гартнър от Научноизследователската група за регулиране на никотина и тютюна в Университета на Куинсланд.

В борбата с тютюнопушенето в островната страна се включиха и местни знаменитости, които отидоха отвъд здравния аспект, промотирайки неоспоримия според тях факт, че да си «бездимен» е модерно, независимо от това каква професия упражняваш и какъв е социалният ти статус в живота. Много хора пушат, просто за да се впишат, което е изключително глупаво – те просто трябва да бъдат себе си, коментира нео-соул изпълнителят Тау Манукия, бивш член на групата Spacefix.

Добрите примери, които намалиха смъртността от цигарите

Иновациите променят пазара, а намаляването на смъртността от заболявания, свързани с пушенето, може да се постигне само със спиране на пушенето на цигари. Сред примерите са Швеция, Норвегия, Япония.

В Япония 22% от пушачите вече замениха цигарите с устройства за нагряване на тютюн, а Швеция осигури доказателство за намаляването на вредата чрез замяната на цигарите със снус. В скандинавската държава, в която масово се употребява снус – тютюнът за орална употреба без горене, има рекордно малко диагнози рак на белия дроб и най-малко пушачи в ЕС – 7%.

Друг пример за успех на бездимната политика е Норвегия, където още през 2018 г. Норвежкият институт за обществено здраве оцени вредата като стратегически елемент от политиката за контрол на тютюна и посочи плюсовете и минусите на по-малко вредни алтернативи с никотин в сравнение с цигарите. През 2020 година Агенцията по обществено здраве на Англия (Public Health Еngland) посочи в своя годишен доклад за е-цигарите, че с тяхна помощ най-много хора в Англия са отказали цигарите.

Швеция – най-близо до поколението  без тютюнев дим

Scenic summer aerial panorama of the Old Town (Gamla Stan) architecture in Stockholm, Sweden

Източник:Istock

Безспорно е лидерството на Швеция в надпреварата за прекратяване на тютюнопушенето. Резултатът е най-ниската смъртност от вредния навик в Европа. Процентът на тютюнопушенето в Швеция спадна от 80-те години на миналия век от 35% до под 7% – постижение, което все още не е повторено от никоя друга нация в света.

Благодарение на снуса страната води успешна битка срещу цигарите от години и може да се похвали с 5.6 % процента пушачи – резултат, който е една четвърт от средното за ЕС от 23% и е най-ниското в ЕС и дори в света.

В резултат на това страната е доста напред от целта на Европейския план за борба с рака за „поколение без тютюнев дим“ до 2040 г., а именно – да се намали броя на пушачите в Европа до 5% от населението. Това прави шведите единствената европейска нация, близо до постигане на целта за без тютюнев дим, поставена от ЕС, 18 години преди крайния срок за това.

Група от водещи професионалисти в областта на общественото здравеопазване и експерти по намаляване на вредите потвърдиха на конференция през ноември в Стокхолм, своя призив към политиците по целия свят да гарантират, че са налични по-малко вредни алтернативи на тютюнопушенето, за да подкрепят пушачите да се откажат.

„Ако всички пушачи в света, около 1,1 милиарда души, биха преминали към една от по-малко вредните алтернативи без дим, това може да предотврати много болести и да спаси милиони животи по света. Швеция откри пожарния стълб за пушачите. Трябва да работим заедно, за да повторим шведския опит в световен мащаб, за да спасим животи“, коментира  д-р Делон Хуман, президент на Health Diplomats и организатор на събитието в Стокхолм.

Професор Карл Фагерстрьом допълва: „Предстоящото шведско председателство на ЕС е чудесна възможност да споделят своята история за успех от 5% с други страни от ЕС. Надяваме се, че Швеция ще бъде щедра да сподели това ноу-хау в международен план.“

“ASH – Action for smoke-free 2025”, е организация, която от 1983 година се бори против тютюнопушенето. На своя сайт те публикуват данни за намаляването на тютюнопушенето и за покачването на вейпинга: https://www.ash.org.nz/smokefree_2025_plan

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук