Как започва новата учебна година за децата в Европа

0
С маски, единични чинове и строги правила за дезинфекция – учениците в различни части на Европа от днес се връщат в класните стаи.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ
От днес всички британски ученици влизат в клас. Право да учат дистанционно имат само тези, чиито роднини имат здравословни проблеми. Маските не са задължителни в класната стая, но ще бъдат в коридорите и другите помещения, в които има по-голямо струпване.

По традиция днес има празненства и на гара Кингс Крос, където почитателите на Хари Потър отбелязват тръгването на Хогуортс експрес към едноименното училище за магия. Тази година, обаче, любителите на магията ще трябва да се включат във виртуална церемония, защото посещенията на гарата не се препоръчват.

ФРАНЦИЯ
Във Франция с маски ще бъдат както децата над 11 години, така и учителите, а носенето им е задължително и по време на часовете. Париж въведе строги мерки за почти цялата страна, а те не подминаха и училищата.Макар и днес да отварят врати, френските училища са подготвени при нужда отново да преминат в дистанционна форма на обучение.

РУСИЯ
Първи септември е денят, в който бие първият звънец и в руските училища. След 6 месечно прекъсване, както учителите, така и децата са нетърпеливи да се срещнат, но това ще става само след измерване на температурата. На входа на училището децата ще получават маска и ръкавици.

ИТАЛИЯ
В Италия голяма част от училищата ще посрещнат възпитаниците си с обновени класни стаи, в които всеки чин е само за едно дете.

Източник: БНТ

На снимката: сръбски ученик в час
агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили