Каква е ролята на витамините за изграждането на силен имунитет

0

Грижите, които човек полага за своето здраве са ежедневни. От поддържането на добра лична хигиена, правилното хранене както и приема на минерали и витамини за имунитет са в основата на това да се чувстваме тонизирани и да сведем до минимум риска от заболявания. Разбира се, има периоди през годината, когато организма ни е изложен на редица атаки и температурни разлики, а това е предпоставка за настинки и грип. Изграждането и поддържането на имунната система е приоритет да се предпазим от всякакви видове вируси и бактериални инфекции, което е причина да ви запознаем с най-ефективните и доказани витамини за отлично здраве през цялата година.

За добро физическо и умствено здраве

Имунитета играе съществена роля за комплексното състояние на здравето ни. Когато сме поставени под заплаха от заболявания и сме изложени на риск предвид средата, в която работим или климатичните условия е логично да си създадем навици за спазване на здравна култура. Само така организма ни ще съумее да работи като добре смазана машина, подготвена за връхлитащите я опасности.

Има храни, които са богати на витамини, които стимулират работата на имунната функция. Те оказват съществено благоприятно влияние върху създаването на естествен щит срещу вируси и бактерии. Такива богати на витамини храни, подобряващи подсилването на имунитета са:

 • Цитрусовите плодове;
 • Сезонни плодове;
 • Зелено листни растения;
 • Суровите ядки;
 • Рибата и морските дарове;
 • Млечните продукти и други.

Ежедневния прием осигурява правилно функциониране на системите в човешкото тяло, а това допринася за правилния имунен отговор на организма, когато в системата влезе патоген. При липса на добра хранителна култура, която често се характеризира с приемане на прекалено много бяла захар, употреба на алкохол, цигари, нездравословни мазни храни е очевидно, че работата на системите ще бъде затруднена. Именно поради това използването им под формата на хранителни добавки може да осигури необходимата дневна доза, от която тялото се нуждае за да се справи с връхлитащите го патогени.

Същност на витамините

Ако се питате защо се нуждаем от ежедневни дози витамини то отговорът не е еднозначен. Факт е, че голям процент от добре познатите дори на децата имат съществен принос в поддържането на добро физическо и умствено здраве. Реално благоприятстват правилния имунен отговор и тялото ни реагира на вируси, бактерии и всякакви други патогени, които причиняват редица заболявания.

Всъщност витамините са химични съединения, които предоставят възможност на клетките да се делят, подобряват значително функциите на тъканите и органите. Те са онези хранителни вещества, без които организма ни реално не може да съществува.

Предвид това, че човешкото тяло не може само да си продуцира витамини то набавянето чрез храна и добавки е фокус, който има за цел да се погрижи за поддържането на имунитета в състояние, което да благоприятства нормалното му функциониране. Независимо от това, че от храната можем да си набавяме богат набор от полезните химични съединения то не рядко се оказва, че сме във витаминен дефицит. Установяването на недостиг се извършва чрез:

 • Кръвни изследвания;
 • Нетипични състояния, които човек забелязва като например косопад, лющене на кожата, дерматит, световъртеж и други;
 • При прекарани имунни или други заболявания.

Установяването на дефицит изисква спешно нормализиране на количествата на липсващите, тъй като по този начин организма получава необходимите хранителни вещества за подсигуряване на имунната функция.

Най-благоприятни за имунитета

Всеки витамин има отношение към поддържането на правилния имунен отговор, но сред най-ефективните са:

 • Цитрусовият C;
 • Групата на B комплекса – B1, B2, B3, B6, B12;
 • Слънчевия, известен още като рахитичен D;
 • Антиоксидантния E;
 • Витамин K за отлично здраве на сърцето и други.

Често се предлагат в комбинация, известна като мултивитамини. Съдържанието на всяка таблетка или друг вид дозировка разполага с нужните на организма хранителни вещества за да се справи с вредните патогени, посочват от Apos.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук