Какви са удобствата при климатизация с вентилаторни конвектори

0

Все повече домакинства търсят ефективни способи за цялостна климатизация на имота си целогодишно. Вариантите, които експертите в тази област предлагат не са никак малко, но е факт, че финансовата рамка, в която се налага да се вместят не винаги предоставя възможност за възползване от най-правилния уред. Напоследък се отчита  висок ръст при продажбата на вентилаторни конвектори. Те са успешни заместители на климатичните системи и радиаторите. Реално те служат като отоплителен уред както и такъв за охлаждане. С инвестиране в такъв тип техника си осигурявате приятна температура за всякакъв тип помещения и квадратури. Приемлив вариант са не само за битови цели, но и за климатизация на обществени сгради, търговски обекти, производствени цехове и халета.

Кое ги прави ефективни

Въпросът с ефективността е от съществено значение за клиентите, които са фокусирани върху такъв вид уреди, които са икономични. А често принципа на избиране е съобразен с това да се балансират разходите и да се намери метод за климатизиране, който да е рентабилен. Това, че вентилаторните конвектори могат да бъдат свързани с различни източници на енергия ги прави предпочитани и то с пълно основание. Те работят отлично с:

 • Термопомпи;
 • Соларни панели;
 • Кондензни газови котли и други.

Достигането на желаната температура в помещението е относително бързо, а поддържането ѝ не изисква твърде големи разходи. Освен това предпочитанията на клиентите към вентилаторните конвектори се дължи още и на това, че те работят с ниски нива на шум. На практика това е съществено, тъй като приятната температура в спалните помещения е гарантирана без да има звуци, които да ви събуждат.

Гамата решения предлагани на пазара са толкова разнообразни, че човек наистина се нуждае от професионална консултация за да изберете варианта, който напълно да го удовлетворява. Когато се търси максимална ефективност то определено насоките и съветите оказват влияние върху крайния резултат.

Класификация при вентилаторните конвектори спрямо начина на инсталация

Все по-елегантни, естетични и дискретни тенденции представят водещите производители на вентилаторни конвектори. Не е много правилно тези уреди да се сравняват с радиаторите, тъй като и принципа им на работа е различен. Що се отнася до класификацията им е добре да имате предвид, че те се разграничават по различни принципи. Най-същественият е този, който е свързан на начина на инсталация. От това как и къде ще бъде позициониран компонента за климатизация зависят:

 • Естетиката в интериора на помещението;
 • Ефективното усвояване на топлинната или охлаждащата енергия;
 • Бързо достигане на зададената температура;
 • Удобство при контрол и други.

Способите за монтиране на различните видове вентилаторни конвектори се отнася до следните вариации:

 • Стенни. Стандартен открит монтаж, който е характерен за голям процент т предложенията. Характеризират се с естетична визия, тъй като все пак се превръщат в част от интериора ви;
 • С таванен монтаж. Едно съвременно решение за климатизация на къщи, търговски пространства, офиси, хотели. Предпочитани са, тъй като не отнемат от подовото пространство и не са толкова забележими както моделите със стенен монтаж. Също са предназначени за целогодишна климатизация;
 • Вградени. Това са ново поколение вентилаторни конвектори, чието използване се планира още при ремонтните дейности на имота. Отличават с дискретност, защото са почти незабележими. Допринасят за отличните условия в помещенията.

Докато стенните са сред най-лесните за интеграция и могат да бъдат приложение винаги, то таванните и вградените изискват повече техническа подготовка, така че сами преценете към кой от вариантите ще се съсредоточите.

Как работят вентилаторните конвектори

Принципа на работа не е толкова сложен колкото навярно си мислите. Това са уреди, които:

 • Използват част от въздуха от помещенията за да го транспортират към топлообменника;
 • Според зададената температура в топлообменника се загрява или охлажда;
 • Следващата стъпка е топлообменника да отдаде топлина или да охлади въздуха, който се връща обратно в стаята.

Разбира се за да работи вентилаторния конвектор той се нуждае от източник или агрегат. А ролята на агрегат играят съответните уреди, които споменахме по-рано, а именно термопомпа, котел или соларни панели.

Статията е разработена съвместно с експертите от https://mfub.edu.rs/

 

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук