Започва 37-ят национален поход „По пътя на четата на Таньо Войвода“

0

37-ят традиционен поход „По пътя на четата на Таньо войвода“ започва утре в Тутракан, съобщиха от местната управа.

Проявата е под патронажа на президента Румен Радев. Основен организатор са община Тутракан и културно-просветното дружество „Родно Лудогорие“, със съдействието на Министерството на образованието и науката, музеите в Силистра, Тутракан, Исперих, Разград и Попово.

Походът ще започне с преглед на маршовата и патриотичната песен и шествие в Тутракан. По традиция ще има възстановка на слизането на четата на дунавския бряг край тутраканското село Пожарево. Походът ще премине и през територията на област Русе като по програма на 1 юни от 10.00 до 11.00 часа са планирани тържествени мероприятия във Ветово.

На 17 май 1876 година, шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28 четници, предвождани от войводата Таньо Стоянов, преминават Дунава и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево. Това е втората чета на българската емиграция в Румъния, създадена по идея на Христо Ботев. Бойният път на четата продължава 11 дни. След три сражения войводата Таньо Стоянов загива на Керчан баир край село Априлово, където на 2 юни походът трябва да завърши. След гибелта на войводата четата е разбита.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук