Предупреждение: Бури, градушки, валежи в цялата страна

0

За опасно време през почивните дни предупреждават синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология.

Днес максималните температури в по-голямата част от страната ще са между 28° и 33°, но в северозападната половина, със силен вятър ще започне да нахлува по-студен въздух. Очакват се проливни валежи и гръмотевични бури, първо в Западна България, а след обяд – в централната част от страната. Предупреждение за значителни количества и опасност от градушки е обявено в следобедните часове и през нощта срещу неделя в 12 области от страната. В пет области – София област, Враца, Плевен, Ловеч и Габрово, е в сила оранжев код за краткотрайни интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки, които да започнат в следобедните часове и през нощта срещу неделя. За  областите Кюстендил, Перник, София-град, Видин, Монтана, Велико Търново и Русе е обявен жълт код за потенциално опасно време. Там също с напредването на деня и през нощта срещу неделя се очакват краткотрайни интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки.

Подобна ще бъде метеорологичната обстановка не само у нас. В много райони от Балканите, с изключение на южните, ще има валежи и гръмотевични бури. Причината е студен атмосферен фронт, който ще премине през полуострова.

И в неделя на много места Западна и Северна България ще валежи, локално интензивни, придружени от гръмотевични бури и градушки. Там и дневните температури ще се понижат значително.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук