Капитанът на кораба „Вера Су“ и помощникът му са арестувани

0

Капитанът на заседналия край Камен бряг кораб „Вера Су“ и вторият му помощник са арестувани, съобщиха от прокуратурата. Те ще получат обвинения за това, че са допуснали плавателният съд да заседне и са причинили значителни вреди.

Към момента двамата са задържани за 72 часа. Те ще бъдат доведени пред съда в Добрич, където ще се иска постоянният им арест.

Пристигна техниката, която трябва да разтовари заседналия кораб

Засега прокуратурата счита, че засядането на кораба е резултат от човешка грешка. Вторият помощник-капитан е бил на вахта в момента на произшествието. Към останалите моряци българските власти нямат претенции. Те са настанени в хотел в Каварна.

Разследването на инцидента с „Вера Су“ е възложено на следователи от националното следствие по заповед на главния прокурор Иван Гешев. То ще се води от добричката прокуратура, но ще бъде взето на специален надзор и от апелативната във Варна.

Евакуираха екипажа на заседналия кораб

„Действията по разследването продължават и по другите две направления: има ли замърсяване на морската вода и настъпили щети за природата, дали действията на оправомощените държавни органи са били адекватни, навременни и правилни и налице ли е бездействие от страна на едно или повече длъжностни лица, което може да доведе до екологична катастрофа в местност „Яйлата“ и региона“, пишат от прокуратурата.

Моряците от „Вера Су“ бяха евакуирани от кораба в сряда вечерта. Преди това те отказваха да слязат.

 

 

зарядни станции за електромобили