Маските за учители и големи ученици ще станат задължителни

0

Здравното министерство ще издаде нова заповед, с която ще направи задължително носенето на маска от учителите и по-големите ученици. Това заяви пред бТВ главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Към момента има само препоръки на просветното министерство за носене на маски в час. Те ще станат задължителни заради ръста на заболели сред учениците.

Ротационният принцип в присъственото обучение е важен, заяви здравният инспектор. Още по-важно е обаче деца от различни паралелки да не се смесват в извънкласни дейности като уроци по чужди езици или танци.

В момента България се намира в разгара на четвъртата вълна от коронавирус, каза още Кунчев. Очаква се още области да влязат в т.нар. тъмночервена зона по разпространение на заболяването.

Ръстът на заболяването е около 10% на седмична база, което не е значително, но е притеснително. Здравният инспектор отказа да прави прогноза до какви нива може да се стигне. Според него Източна и Централна Европа в момента са във фаза на растеж. Той заяви, че се надява пикът да бъде достигнат през този месец и след това да има успокояване.

По-рано пред БНТ Кунчев коментира, че мерките винаги може да се затегнат, но това ще бъде болезнено.

„От една страна, това страшно много умори и изнерви хората, от друга – много хора започват да пренебрегват опасността и са по-малко склонни да правят жертви заради друг“, заяви той.

 

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал