Китайски програмист източи милион долара от банкомат

0
180
Китайски програмист източи милион долара от банкомат

Китайски програмист, служител на банка, е успял да открадне около 1 милион долара, възползвайки се от уязвимост в банкомати на Huaxia Bank, съобщи South China Morning Post.

43-годишният програмист Цин Цишенг бил мениджър в Центъра за технологично развитие на банката и точно там успял да забележи пропуск в операционната ѝ система.

Възползвал се и внедрил специален скрипт, в резултат на което тя отчитала некоректно операциите в полунощ – парите са издавани от банкомата, но без да се отписват от сметката на клиента. Би трябвало да се генерира съобщение за грешка в системата, но скриптът на хакера предотвратил известията.

Когато бил открит внедреният код в системата и го разкрили след 1358 операции, програмистът върнал парите. Банката Huaxia Bank в стремежа си да избегне скандала приела той да върне парите и да се забрави за случая, и се отказала от претенции към него след обяснения, че е тествал системата ѝ за сигурност.

Съдът обаче продължава делото, защото не му повярвал, тъй като Цишенг е спечелил от тези операции и е съхранявал парите по лична сметка. Обжалването от страна на хакера не е уважено и той може да бъде лишен от свобода за повече от 10 години.