Кои са особеностите на отопление с котли на дърва?

0
heat

Тревогите на повечето домакинства за отоплителния сезон са напълно основателни. Тъй като се наблюдава бърз темп на повишаване на цените на енергийните ресурси е логично да се търси по-ефективен и икономичен начин за посрещане на зимните месеци. Разбира се избора на уред до голяма степен зависи от спецификата на обекта и неговите архитектурния  данни, но очевидно е, че при жилища с площ между 80 и 150 квадратни метра много добър вариант са котли на дърва за отопление. Приоритетите на съвременните котли се дължат на подобренията в технологично отношение както и това, че за европейския пазар се произвеждат такива, отговарящи на стандарта Екодизайн.

За отлична ефективност и комфорт през зимата

Стремежът към уют и топлина през зимата не е каприз. Всяко домакинство е наясно, че за да си гарантира приятна температура е необходимо да се фокусира върху подбора на уред, който ще се погрижи за рентабилното и икономично отопляване. Според квадратурата на имота имайте предвид, че се предлагат различни цялостни решения, които се отличават с невероятна атрактивност и ефективност спрямо визия, адаптация и оптимизиране на финансовия показател като разход за топлина.

Котлите на дърва са доказателството, че топлината няма да бъде мираж във вашия дом. Именно затова не бива да пренебрегвате факта, че когато избирате подходящото съоръжение то е водещо да се приспособите към онези идеи, които:

 • Задоволяват нуждата от топлинна енергия във всяко едно помещение;
 • Подсигуряват максимален комфорт;
 • Свеждат до минимум разходите за топлина;
 • Отличават се с висока ефективност и нисък енергиен разход;
 • Позволяват да усвоите максимално топлината посредством иновативните принципи за работа (в случая такъв е наличието на стандарт Екодизайн, по който уредите са изработени).

Моделите за отопляване, които биха допринесли за вашия комфорт и уют не са малко. Това, от което може ще решите да се възползвате като основни предимства са ниските инвестиционни разходи за уреда и инсталацията както и комфорта с един уред да отоплявате целия имот.

Какво представлява стандарта Екодизайн и защо е важен при покупката на котел на дърва?

Споменахме няколко пъти за този стандарт, който е наложен от Европейските директиви като изискване, което би спомогнало както за подобряване енергийната ефективност на имотите така и за намаляването на вредните емисии, които се освобождават в атмосферата.

В основната си същност се касае за подобряване работата на уредите като целта е да се постигне една приемлива 20 процентова стойност за:

 • Повишаване на усвояването на топлината;
 • Намаляване на вредните емисии;
 • Намаляване на остатъчните вещества – пепел, дим;
 • Трансформиране на вредните емисии в топлинна енергия.

С новите технологии за производство на битови уреди като котлите на дърва се постига тази ефективност. Целта е ежегодно да се подобрява това процентно число с цел още по-оптимални стойности на топлината и минимум замърсяване на околната среда.

Екодизайн е стандарт, който позволява продажбата на такива отоплителни уреди на Европейския пазар. Затова при инвестиране в котел бъдете взискателни и заложете на съоръжения, които са сертифицирани и могат да гарантират устойчиво, икономично и екологично отопление.

Правила за избор

Въпреки, че са сравнявани с печките и камините на дърва имайте предвид, че продуктите от каталога с котли се отличават с:

 • Висококачествена изработка;
 • Гаранция за дълъг експлоатационен период;
 • Вложени безопасни материали, които могат да издържат на високи температури;
 • Отлична мощност, позволяваща отопляването на големи имоти;
 • Автоматизиран режим, позволяващ безпрецедентен контрол върху разхода на гориво и разпространение на топлината;
 • Възможност за работа със системи от типа на парно с радиатори както и водни подови инсталации.

Всеки един от компонентите е добре да бъде определен спрямо личните ви предпочитания и интереси с оглед на това да се фокусирате върху онези удобства, които биха подпомогнали отоплителния сезон. За да реализирате реални икономии от котела на дърва е желателно да се консултирате с експерти, които да направят съответните изчисления, гарантиращи енергийна ефективност.

Статията е направена с любезното съдействие на Академика

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук