Кои са съществените причини да инсталирате шапка на комина

0
шапка на комин

Хората приемат шапката като един от аксесоарите, които могат да бъдат използвани през цялата година. За предпазване от слънце, като моден атрибут акцентиращ на аутфита, решение против студ, вятър и резки климатични промени. А чували ли сте за шапка за комин? За повечето от вас може да е странно това определение и дори да е непонятна ролята на този тип атрибут, който се поставя на върха на комина. За да изясним ролята и способностите на тези димоотводни компоненти в днешното четиво ще им отдадем нужното внимание.

Що е то шапка за димоотвод

Най-общо казано това са елементи, които се поставят на върха на комина като основната им задача е да защитят димоотвода и да подпомогнат неговата функция. Имайте предвид, че този тип аксесоари са приложими за всякакви комини както за използването на отоплителни уреди като камини, котли и печки така и при функционирането на системи за аспирации на кухни.

Касае се за продукт с невероятни качества, способни да предотвратят сериозни проблеми както с отвеждането на миризмите и вредните газове така и като опция за справяне с парата и влагата, които се освобождават при процесите на готвене. Същността на използването на шапката за комин има многокомпонентно действие. На пръв поглед незначителни тези аксесоари ни показват, че са особено решаващи като средство за защита на комина от редица неблагоприятни въздействия като:

 • Дъжд;
 • Сняг;
 • Силен вятър;
 • Замърсявания, които могат да попаднат в отвора на димоотвода.

Всеки от изброените влияния може значително да затрудни работата на отоплителните уреди, които се използват през зимата. Не само, че ще се наруши ефективността от горивния процес, но замърсяванията могат да бъдат и причина за пожар, който да се възпламени от сухите клони, листа или пера, които са попаднали в незащитения димоотвод. Точно това са основните аргументи, от които да се водите при инвестиране в шапка, която да бъде поставена на комина като превантивна мярка срещу различни влияния, които по един или друг начин оказват въздействие върху отоплителните процеси.

Кратко ръководство за избор

За да бъде ефекта от шапката за комин положителен има няколко неща, които е добре да вземете предвид преди да инвестирате в такъв димоотводен аксесоар. Предложенията в търговската мрежа са доста разнообразни, но имайте предвид, че те не отличават само и единствено по своя външен вид. Особеностите, които са ключови за правилния подбор се отнасят до:

 • Материал за изработка. Ключови за издръжливостта са тези, които са с отлична устойчивост на влага, високи и ниско температури, не се повлияват от химични въздействия и могат да бъдат използвани максимално дълго във времето;
 • Размери. За да пасне перфектно на комина и да се монтира стабилно е необходимо да бъде избрана такава шапка, която е съобразена с големината на отвора. Предлагат се и варианти с възможност за регулиране на размера на базата за инсталиране, гарантиращи отлична стабилност на шапката;
 • Тегло. Със сигурност всяко едно натоварване върху покрива следва да се предвиди. Шапките обикновено са сравнително леки, но има и такива, които могат да повлияят на някои конструктивни качества на покрива, което налага да подходите внимателно с този критерий;
 • Начин на монтаж. Обикновено са изложени в техническото описание на продукта и е препоръчително да бъдат спазени.

Най-удачния вариант за инвестиране в такъв аксесоар е след консултиране със специалист. Това е приоритетно за дългогодишната употреба и ефективност при процесите на отопление, сочат от Tvobris.

Предназначение

Атрибутите за комин са важни елементи, които се поставят на изхода на коминната инсталация. Те са пряко свързани с:

 • Подобряване изгарянето на димните газове;
 • Равномерно разходване на горивото;
 • Защитна роля на димоотвода;
 • Благоприятно въздействие върху риска от образуване на конденз и налепи.

Колекцията от шапки е доста разнообразна и съобразно естественото и спецификата на покрива можете да изберете измежду въртящи се, тип френска камбана, пагода, противодимно варелче и други.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук