Ловните стопанства на властта са затворени за простосмъртни

0

Над 470 хил. дка земи и гори в територията на ловни стопанства са забранени за достъп от обикновени граждани. Те са под контрола на около 50 частни фирми, съобщи организацията „Зелени закони“. Достъпът до тях се ограничава чрез различни заповеди, които трудно могат да се открият. А управляващите ги фирми често се оказват в тесни връзки с управляващите.

Законът за лова и опазването на дивеча позволява изграждането на оградени площи за развъждане на животни, посочват от организацията. Това обаче би следвало да се прави само след разрешение на агенцията по горите и оценка на териториите по Натура-2000. За изграждане на оградите не са открити никакви разрешителни, което повдига въпроса за прозрачността на процедурите, по които то се разрешава.

„Според справка на Министерството на земеделието към днешна дата чрез ловни огради са затворени за граждани 470 000 дка земи и гори, което е повече от площта на Национален парк „Пирин“. Преобладаваща част от оградите са под контрола на 50 частни фирми, а останалите се стопанисват от десетина стопанства и десетина ловни дружинки“, пиша от „Зелени закони“.

ГЕРБ се „бетонира“ и с назначения в горските и ловни стопанства в Делиормана

Те посочват, че зачестяват сигналите от туристи и ловци, които се оплакват, че не са били допуснати на определени места.

„Не малко са конфликтите и между ловци, колоездачи и водачи на високопроходими машини, ползващи едни и същи горски пътища, като досега саморазправата се ограничава до опъване на жици и залагане на шипове. Но защо се задълбочават тези конфликти? Оказва се, че вместо държавата да търси решение на тези проблеми, тя е изцяло ангажирана да подпомага тайната феодализация на българските гори от ловни олигарси, за което ловни специалисти предупреждават от години. Индикация за това е ограждането на цели планини като „частни ловни стопанства“, приватизирането на ловни домове от ловните концесионери, и дори незаконното строителство на частни ловни резиденции върху държавни имоти, като например в ловно стопанство Искър“, пишат от организацията.

Те посочват, че част от фирмите, които стопанисват тези места, се контролират от хора като Валентин Златев, Гриша Ганчев, Цоло Вутов, Румен Гайтански, Тодор Батков, Фуат Гювен, Гео Дундаров, Емил Димитров и други.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили