МГ „Баба Тонка“ отличена като най-предприемчиво общообразователно училище в страната

0
767
най-предприемчиво училище

Русенската Математическа гимназия „Баба Тонка“ беше отличена като най-предприемчиво общообразователно училище в страната на 11-ия Младежки стартъп форум „Изгряващи звезди“.

Ученическата компания FurnView  към училището, с ръководител Нели Тихомирова, пък получи наградата на Oracle “Digital Creativity” за разработеното от учениците приложение за дигитално обзавеждане чрез мебели, представени с 3D изглед.

Своите продукти и услуги на форума, организиран от Джуниър Ачийвмънт представиха 260 ученици и студенти от цяла България. Те бяха избрани по време на регионалните състезания, които JA организира през април, измежду 135 учебни компании, които взеха участие в програмата тази година. Наградите бяха връчени от заместник-министъра на образованието и науката Карина Ангелиева, заедно с изпълнителния директор на Джуниър Ачийвмънт Милена Стойчева

Най-добрата учебна компания на JA България за 2019 г. е екип Incendio от ОДК Пловдив с ръководител инж. Огнян Димитров. Продуктът, разработен от учениците е биоразградими  и безвредни чинии от царевични листа.

Най-добрият студентски стартъп на JA България за 2019 г. е Bevine от Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. Екипът е  разработил цялостно решение за винопроизводители, което им позволява чрез сензори, разположени в насаждението, да получават актуална информация във всеки момент за редица показатели на почвата и атмосферните условия.

С единадесетото издание на форума „Изгряващи звезди“  Джуниър Ачийвмънт България  отбеляза и 100 г. от старта на емблематичната програма по предприемачество „Учебна компания“ на Джуниър Ачийвмънт, създадена през 1919 г.