На първо четене: Партийната субсидия става 1 лев за глас

0
116
Парламентът намали партийната субсидия от 11 лева на 1 лев

От 30 юни т.г. партийната субсидия става 1 лев за глас. Това решиха депутатите, приемайки на първо четене актуализацията в държавния бюджет за 2019 година. Решението бе прието със 117 гласа „за“ (ГЕРБ, Обединени патриоти и ВОЛЯ)  90 – „против“ (БСП и ДПС). Въздържали се нямаше.

Партийната субсидия за първите 6 месеца на годината остава без промяна – 11 лв. за получен глас на парламентарните избори.

Въпреки че дадоха подкрепата си на първо четене, от ВМРО пък се заканиха да направят свои предложения в следващите обсъждания. „Партиите вземат повече пари, отколкото би трябвало да вземат. Тези пари могат да бъдат намалени. Въпросът е с колко и на каква цена?“, коментира русенският депутатът Искрен Веселинов.

Зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев пък заяви от парламентарната трибуна, че предложението на управляващите е див популизъм, който ще има тежки последици за българския политически живот.

От БСП пък предложиха неизразходваните средства на партиите да се възстановяват в държавния бюджет.

Законодателната инициатива дойде от Министерски съвет и ако бъде одобрена и на второ четене, новият размер на партийната субсидия ще влезе в сила от 1 юли тази година. Според направените разчети така икономията в бюджета за втората половина на 2019 г. ще бъде 14,6 млн. лв. Размерът на партийната субсидия се гласува в края на всяка календарна година, когато депутатите разглеждат законопроекта за държавния бюджет.