Монтират 57 видеокамери на конфликтни точки в Силистра

0
88
57 видеокамери

57 видеокамери ще бъдат монтирани на конфликтни точки в Силистра с цел превенция срещу вандалски прояви.

Средствата са осигурени от Общината и на този етап няма да обхващат целия град, но ще бъдат наблюдавани от полицията и от Инспектората към Общината. Няколко са случаите до момента, когато благодарение на видеонаблюдението са били установявани и извършителите на хулигански постъпки.

„Ще има 57 камери. Досега са изпълнени всички с изключение на 2 точки, които не са присъединени електрически. На следващи етапи можем да обхванем и по-крайни квартали със съществуващи такива конфликтни точки. Смятам че до голяма степен ще има роля на превенция срещу вандалски прояви, каквито сме имали в Дунавския парк, благодарение на видеонаблюдението сме вземали мерки и сме установявали нарушителите“, каза Тихомир Борачев, зам.-кмет в Община Силистра.

100 000 лева струва изграждането на системата за видеонаблюдение, която се очаква да заработи съвсем скоро.

Видеонаблюдение ще бъде поставено и в района около Новата баня в града, където съвсем скоро вандали съсипаха труда на група младежи, които искаха да облагородят пространството.

„Идеята възникна от самите ученици. Те предложиха да направим пейки около дърветата и да ги изрисуваме, като алтернатива на зависимостите. С изненада установихме, че пейките са надраскани по брутален начин с графити“, сподели Димитър Караджов. Ученици и граждани изказаха своето огорчение и тъга от случилото се.

„Тази постъпка на вандализъм показва, че хората нямат елементарно възпитание и елементарни морални ценности“, възмути се Теодора Миндизова.

От Общината потвърдиха, че до края на месеца видеокамерите ще бъдат монтирани и ще работят.