МВР обвини прокуратурата, че саботира полицейската работа

0

Прокуратурата спира или забавя работата по редица разследвания, водени от ГДБОП. Това става ясно от писмо на главния секретар на МВР Петър Тодоров до Инспектората на Висшия съдебен съвет. Той  твърди, че забавянето е по общо 25 производства. Три от тях са от последната седмица.

„Въпреки създадената организация и съгласувана дата за провеждане на специализирани полицейски операции с цел задържане на лица, документиране и пресичане на престъпна дейност на организирани престъпни групи, реализациите биват отменяни от наблюдаващите прокурори. Посочваните мотиви са висока натовареност на наблюдаващите прокурори от Специализираната прокуратура, неконкретизирано устно разпореждане на административния ръководител на Специализираната прокуратура и други“, заявява в писмото си главният секретар.

Гешев и ДАНС направиха звено срещу купуването на гласове, Рашков ще работи сам

Делата на ГДБОП се надзирават от специализираната прокуратура, която бе създадена именно с идеята да работи предимно по производства срещу организирани престъпни групи.

Сега обаче МВР твърди, че умишлено се бави работата по тях. Последствията са различни са изтичане на срокове за прилагане на СРС-та, отказ на свидетели от показанията им и други.

Според Рашков Гешев спира всички дела, касаещи бившите управляващи

„Тези обстоятелства създават затруднения в разследването на организирани престъпни групи – прекомерното забавяне на операции по задържането им води до тяхното преструктуриране, до отказ на свидетели (с тайна и явна самоличност) от показания, дадени по досъдебни производства, изчерпване на сроковете за експлоатация на специални разузнавателни средства и други. Вече е факт и недоволство от страна на пострадали, по чиито сигнали са образувани дела, но приключването им е забавено и съответно преминаването в съдебна фаза“, пишат главният секретар.

Това е поредният епизод от сблъсъка на МВР под ръководството на Бойко Рашков с главния прокурор Иван Гешев.  Наскоро министърът отказа полицията да участва в междуведмствено звено за борба с купуването на гласове заедно с прокуратурата и ДАНС. Той заподозря, че целта е държавното обвинение да разбере по какви дела работят полицаите и да ги спре.