Над 5500 души не достигат за Българската армия

0
247

Над 5500 души не достигат за попълване на Българската армия, заяви във Велико Търново министърът на отбраната Красимир Каракачанов. По думите му обществото иска връщане на наборната служба, но преди това трябва да бъде въведена доброволна.

Изявлението на военния министър беше при полагането на военна клетва от 155 курсанти във Велико Търново. Държавната поръчка обаче беше със 100 души повече. В същото време недостигът на офицери, сержанти и кадрови войници става все по-осезаем.

„Много млади хора, завършили средно образование, влизат във военните училища, но се оказва, че очакванията им са били различни и отпадат. Средно по 12-13 човека напускат преди да положат клетва, след това има още един отлив и след края на първия семестър нещата се установяват”, каза министърът. Според него, затова е необходимо да се възстанови пълноценното военно обучение в училище, за да знаят младите хора какво да очакват след това, ако решат да продължат в редиците на Българската армия. „Именно преподаватели от НВУ са хората, с които се консултирах, за да го направим и да го внесем, казвам го, защото днес сме във Военния университет. За пръв път го казвам, но това е факт“, каза министърът на отбраната.

Във Военния университет се проведоха и Дни на отворените врати. Ученици от цялата страна посетиха учебното заведение, а министър Каракачанов беше посрещнат от възпитаници на СУ „Йордан Йовков“ в Русе, които го поканиха да гостува в крайдунавския град.