Не сме готови за приемането на еврото

0

България не е готова за приемането на еврото. Това се посочва в двугодишния Конвергентен доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ), представен днес. Той отразява готовността на всяка една от шестте страни от ЕС, които все още не са членки на еврозоната, да приемат еврото, което е тяхно задължение съгласно Договора за функционирането на Европейския съюз. Страната ни не отговаря на критерия за ценова стабилност, за да стане член на еврозоната.

Със средногодишна стойност на хармонизирания индекс на потребителските цени от 5,1 на сто България има „среден темп на инфлация доста над референтната стойност от 3,3 на сто“, се посочва в анализа на ЕЦБ. В доклада се посочва още, че има опасения относно устойчивостта на конвергенцията (сближаването) на инфлацията в България с тази на еврозоната в дългосрочен план.

Освен критерия за инфлацията България изпълнява всички други изисквания, отчита ЕЦБ. Страната ни е единствената нечленка на еврозоната, която постига това, както и единствената сред шестте, въвела към момента механизма ЕРМ 2.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук