Неправоспособен водач, шофирал пиян, отива за 1 година в затвора

0
Учител по физическо

Русенец, заловен да управлява автомобил след употреба на алкохол и без правоспособност, отива за 1 година в затвора, съобщиха от Окръжния съд в Русе.

Върховният касационен съд е потвърдил присъдата, с която Окръжен съд – Русе отменя оправдателната присъда на първоинстанционния съд и осъжда Т. Я. на една година лишаване от свобода и глоба в размер на 500 лв.

Случаят е от април 2019 т. В ранния следобед управляваният от Т. Я. автомобил бил спрян за проверка в с. Николово. Той отказал проверка с дрегер, поради което му било дадено предписание за медицинско изследване. Около 2 часа и половина по-късно Т. Я. се явил в УМБАЛ „Канев“, където му била взета кръвна проба. Резултатът бил 1,32 на хиляда алкохол в кръвта.

Пред Районния съд Т.Я. заявил, че преди да отиде в болницата изпил 2 водки „за кураж“.  Това дало основание на първоинстанционния съд да приеме липса на категорични доказателства относно алкохолното съдържимо в кръвта, поради което се е произнесъл с оправдателна присъда.

След протест от прокурора Окръжен съд – Русе е счел тези доводи за неоснователни, а обясненията на Т. Я. – за опровергани от експертните заключения. Ето защо е отменил първоинстанционната присъда и го е признал за виновен по обвинението за управление на МПС след употреба на алкохол над 1,2 на хиляда, удостоверено по предвидения законов ред. Недоволен от това, Т. Я. обжалвал този съдебен акт, но Върховният касационен съд е оставил без уважение жалбата му, подчертавайки правилността и законосъобразността на осъдителната присъда.

С това присъдата на Окръжен съд – Русе, с която Т. Я. е осъден на една година лишаване от свобода при първоначален строг режим и глоба в размер на 500 лв., вече е в законна сила.