Нов конкурс за паметник

Нов конкурс за паметник на Левски в Русе

Автор:
15 май , 2018  

Ще бъде обявен нов конкурс за паметник на Апостола на свободата Васил Левски в Русе.

Това съобщи арх. Орлин Неделчев, който е един от членовете на журито. По думите му, причината е, че от 11-те представени в първия конкурс проекти журито не е одобрило нито един.

„На три от проектите беше даден шанс за доработка, но и след това не са получили одобрение. Нито един от проектите не съответстваше на представата на Инициативния комитет за паметник на Левски в Русе, като естетически качества и цялостна композиция“, припомни Неделчев.

За паметник на Апостола на Свободата се заговори още през 2014 година по предложение на ВМРО. С решение на Общинския съвет бе прието той да бъде разположен в Парка на възрожденците. Предвиждаше се да представлява фигурална композиция и да струва между 100 и 150 000 лева, които да бъдат събрани с дарения. Бъдещата статуя трябва да е с реалните черти на образа на Васил Левски, с височина до 3 метра, без постамента.

Общо 11 идейни проекта бяха експонирани в пленера в Доходното здание, като право на участие имаха скулптори, архитекти, художници, урбанисти и ландшафтни архитекти, притежаващи образователна квалификация в съответната област и обединени в проектантски колективи. Председател на журито бе художникът Светлин Русев.

Сега ще бъде обявен нов конкурс с по-прецизно уточнени условия, за да може по-широк кръг от творци да участват. Едно от условието ще бъде паметникът да представлява композиция, а не само бюст.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.