Обединяват всички ВиК в държавен холдинг

0
142

Проект за учредяване на еднолично акционерно холдингово дружество с държавно участие с капитал ВиК холдинг ще бъде приет от Министерски съвет. Това заяви днес премиерът Бойко Борисов.

„Български ВиК холдинг“ ЕАД София  ще е изцяло държавна собственост с капитал 1 млрд.лева, а средствата ще дойдат от бюджета за 2020г., като се увеличат финансите за Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това обясни неговият лидер Петя Аврамова.

ВиК холдингът ще придобие всички ВиК дружества, както и тези, свързани с изграждане и ремонт на инфраструктурата. Институцията ще се управлява от министъра на МРРБ и ще има Управителен и Надзорен съвет, за да не се допускат нарушения.

Задача на новата структура ще е  да контролира, да провежда консултации, участие и финансиране, свързани с дейностите по оперативните програми с цел дългосрочно осигуряване за устойчив модел на сектор ВиК и гарантиране на качествени услуги.

Предвижда се в срок от 6 месеца от учредяването акциите и дяловете, които държавата притежава във всички ВиК, да бъдат внесени капитално чрез вноски. Така ще се увеличи капиталът на компанията.

Идеята бе подкрепена и от Министерствата на икономиката и на околната среда и водите.