Оборудвани ли са лесничеите за борба с горски пожари?

0
Пожарът край Петрово, Снимка: БГНЕС

Смъртта на двама горски служители в пожара край санданското село Петрово повдигна редица въпроси за оборудването и за това доколко лесничеите са подготвени да се борят с такива бедствия. Според близки на единия от загиналите, които се заканиха да търсят правата си по съдебен ред, двамата са били пратени без оборудване. Бивш горски служител потвърди думите им пред бТВ.

Двама лесничеи са загинали при пожар край Сандански

„Те са жертви, тях са ги изпратили на смърт. Не може човек, който не е обучен, не може човек, който си няма идея, който има страх от огъня, да го вкараш в пожара и да изгори като въглен“, каза Иван Гръбчев, брат на загиналия Антон Гръбчев. Той бе на 34 години. Другият загинал, Валери Димитров, бе на 48 години. С тях имаше и трети лесничей, който също пострада, но оцеля и в момента е в болница. Обстоятелствата около трагичния инцидент засега не са ясни. Прокуратурата започна разследване по случая.

Според Иван Гръбчев горските служители са били изпратени да покажат на пожарникарите откъде да минат и да им направят карта на терена. Не е трябвало да гасят.

„Няма горски служител, който да не е влизал в пожара, винаги горските сме на първа линия наравно с пожарникарите“, заяви обаче бившият лесничей Виктор Бързаков. По думите му обаче те всички отиват неподготвени. Той твърди, че горските нямат дори дрехи, които биха могли да ги опазят от огъня.

Огнен ад в Старосел, пожарът обхвана и къщи в селото (видео и снимки)

Според шефа на югозападното горско предприятие Дамян Дамянов гасенето на пожари не е сред основните дейности, но служителите са подготвени. Той твърди, че лесничеите имат теренни облекла. Призна обаче, че загиналите не е трябвало да участват пряко в гасенето на огъня. Ролята им била помощна.

 

 

 

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили