Обявиха яйцата за суперхрана, която трябва да се яде често

0
300
Яйцата са суперхрана

Яйцата са евтин източник на протеин, който осигурява растежа и развитието на всички телесни тъкани, пише македонският портал Арткухня.

Затова, според медиата, трябва да ги ядем по-често, независимо от количеството холестерол в тези протеинови бомби.

Трудно е да се намери храна, отличаваща се с такава кулинарна гъвкавост като яйцето. То може да бъде приготвено по различни начини и е неизменна добавка към различни тестени изделия и кремове за торти и сладкиши. В сто грама яйца се съдържат 150 калории, така че в зависимост от метода на приготвяне можем да ги наречем и диетична храна.

Яйцето е отличен източник на протеини – на стотина грама има около 13% от тези важни вещества, които изграждат цялата телесна тъкан и са необходими за изграждане на мускулите. В същото време това е единствената натурална храна, която запазва цялата си хранителна стойност чрез варене в черупки. В допълнение, то е отличен източник на фосфор, селен, пантотенова киселина, както и на витамини А, В12 и D.

В яйцето има повече от 200 мг холестерол, което е много голямо количество. Въпреки че тези данни се използват за пропагандиране на вредата му за човешкото здраве, многобройни проучвания показват, че холестеролът на яйцата няма неблагоприятен ефект върху човешкия холестерол, пише Арткухня. Доказано е, че редовната консумация на жълтъци увеличава добрия холестерол, докато нивата на лошия холестерол са намалени до допустимите граници.

Не трябва да се забравя, че яйцата са богати на антиоксиданта лутеин, който предотвратява дегенерацията на макулата на окото и от преждевременна загуба на зрението.

Не трябва да се изхвърля дори и черупката – тя е източник на калций и магнезий, които са много полезни за почвата. Натрошете черупката на яйцата и „подхранете“ градината си с нея.