Опаковки от стари пестициди са отровили рибата в Марица

0

Отровните опаковки са от предприятието за преработка на пластмасови отпадъци „Екоинвест“.  Пестицидите са открити не в Марица, а в река Пишманка, която се влива в нея в района на Пазарджик. Те са силно токсични и се предполага, че са причинили измирането на рибата. Веществата са хербициди и инсектициди за растителна защита, с които се обработват земеделските култури. Същите токсични вещества са открити и в канализационните колектори на разследваната пазарджишка фирма.

Не за пръв път предприятието изпуска отровни вещества в река Пишманка, но отравянето от последните дни е най- сериозният удар върху екологичното равновесие на голямата река.

Басейнова дирекция проучи случая, следят се 86 показатели във водата, взета от 19 пункта в района на отравянето. Според Марин Маринов, директор „Мониторинг“ към Басейнова дирекция- Източнобеломорски район, на пазарджишкото предприятие „Екоинвест“ ще бъде наложена тежка глоба по Закона за екологичните щети, води се и прокурорска проверка по случая.

Проблемът със старите пестициди, които все още се съхраняват в редица пловдивски села в складове, е много сериозен. От общо 13 склада за опасни отпадъци в края на 80-те години, в момента са останали шест- в селата Войнягово, Иван Вазово, Трилистник, Хисаря, Старо Железаре и Старосел.

Инцидентът в река Марица стана повод областният управител Дани Каназирева да създаде комисия, която да провери как се стопанисват и охраняват те. 818 тона стари пестициди са изнесени в Лион Франция и са унищожени по силата на споразумение, което би трябвало да се поднови за следващия програмен период 2021- 2027 година.

Най-добрата агенция за подбор на персонал