Осъдиха студент за отвличане на SIM карти

0
88
Осъдиха студент за отвличане на SIM карти

Осъдиха 20-годишен американски студент за отвличане на SIM карти. Той е откраднал повече от 5 милиона долара във вид на криптовалута, след като е отвлякъл телефонните номера на около 40 жертви.

Това е заплаха, която набира скорост, но властите вече могат да наказват подобни „модерни“ престъпления. По същество е процес на активиране на даден телефонен номер на карта, която е притежание на хакери.

Процесът им помага да поемат контрол над телефонния номер на жертвата си, така че следващия път, когато човекът се опита да извърши някаква финансова операция по електронен път, кибер престъпниците получават верификационния код от банката вместо нейния собственик.

Това обикновено се случва, когато някой иска да „възстанови“ (т.е. да получи) паролата на жертвата или вече знае паролата и иска да премине през процедурата по верификация. Отвличането на SIM е известно още като SIM подмяна или SIM хакване.

Джоел Ортис се е признал за виновен и е сключил съдебно споразумение, при което ще получи 10 години затвор. Прокурорите заявиха, че се надяват случаят да послужи като пример за другите престъпници.