Осъдиха ВиК – Русе да върне на абонат над 2300 лв.

0

„ВиК“ да възстанови сумата от 2324,66 лв. на възрастна жена от с. Бъзън.

Това постанови Окръжен съд – Русе, отменяйки изцяло решението на Районния съд, с което е бил отхвърлен предявения от В. Р. иск. Освен това дружеството трябва да заплати и разноските по делото.

76-годишната жена живеела със сина си в къща в с. Бъзън. Водомерът бил монтиран в мазата и бил засичан от служители на дружеството ежемесечно. На 19.08.2020 г. отчетникът заедно с ревизор посетили имота на В. Р. и съставили констативен протокол, че водомер с номер 03950481 е със скъсана гривна. На 23.10.2020г. въпреки несъгласието си жената била принудена да плати определената й от „ВиК“ санкция в размер на 2324,66 лева. Затова се обърнала към Районния съд с иск да й бъде върната тази сума. Искът бил отхвърлен с мотив, че водомерът е бил умишлено доведен до състояние, в което да не отчита преминалата през него вода.

Тричленен състав на Окръжен съд – Русе, след като разгледа делото, счете, че няма доказателства потребителят да е причинил повреда на измервателния уред. „Нещо повече, на 19.08.2020г. е документирана проверка на водомер номер, различен от монтирания в имота на жалбоподателката. Констатираното с протокола нарушение не е на измервателния уред, монтиран от ВиК – Русе в имота на В. Р. и не може въобще да касае последната, пише в решението на магистратите. Съдът допълва и, че служителят, извършващ отчет, е бил уволнен дисциплинарно заради допуснати нарушения на трудовата дисциплина, вкл. и по отношение на отчитането на карнет на В. Р. След анализ на всички писмени и гласни доказателства Окръжен съд – Русе прие, че платените от жената суми се явяват неоснователно получени от дружеството и подлежат на връщане като получени без правно основание.

Решението е окончателно.