Още търсят втория замърсител, „Монтюпе“ с „абонамент“ за замърсяване

9
3654

Това стана ясно по време на съвместна пресконференция на областния управител на Русе Стефко Бурджиев и директора на РИОСВ Лилия Атанасова.

По думите на инж. Атанасова, той ще стане известен до няколко дни.

До момента е установено наднормено съдържание на тежки въглеводороди, в района има няколко фирми, работещи с такива, ще се извършат замервания във всичките, каза още Атанасова. От думите й стана ясно още, че „Монтиюпе“, който е идентифицираният до момента замърсител, има нещо като абонамент за нарушенията си. Всеки месец френската фирма плащала малко над 14 000 лв. за наднормено изпусканите вредни емисии. „Така е според закона и не една и две фирми използват тази вратичка“, каза екошефката и допълни, че заради неизпълнение на изискванията е дадена негативна оценка по ОВОС на обявеното от фирмата инвестиционно намерение за разширение на дейността й.

Областният управител Стефко Бурджиев пък допълни, че в телефонен разговор с френския управител на фирмата той е поел ангажимент тя „да приведе дейността си в съответствие с изискванията на закона“.

 

9 КОМЕНТАРИ

  1. Всичките псевдополитици само се правят на загрижени, само Стоилов излезе с категорична позиция по случая, а другите само се правят на загрижени.

  2. Да издирят и останалите фирми които злоупотребяват със здравето на Русенци? Бурджиев да се хваща на работа, стига само е търкал стола!

  3. Ами да го установят, какво чакат? Екоинспекцията за какво взима пари? Тоя плъх Бурджиев какво чака до сега а не работи активно по въпроса? Канали ще ми копае.. А в случая тия които упрекват кмета, че не бил решил проблема, ами той не е човека който трябва да го решава.. А позицията на Стоилов по въпроса е същата като на гражданите. Докато заводите не си оправят производствата, ами да не работят!

  4. От години ПП “АТАКА” в лицето на доц. д.и.н. Любомир Владимиров сезират този огромен проблем за русенци и никой не обръщаше внимание.Имаше и питания към министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и към социалния министър Ивайло Калфин относно дейността на завода за автомобилни части „Монтюпе“ ,които внесе народният представител от ПП “Атака” доц. д.и.н. Любомир Владимиров.
    До кога ще търпим тези,които си плащат на “силните на деня” да ни причиняват това?