Отказът да бъде отстранен Гешев ще се обжалва пред съда

0
Снимка: ПРБ

Отказът на Висшия съдебен съвет да се произнесе по искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев ще бъде обжалвано пред съда. Това заяви правосъдният министър Янаки Стоилов, който бе вносител на предложението. Освен това ще от Конституционния съд ще бъде поискано да се произнесе по въпроса може ли министърът да иска отстраняване на главния прокурор.

Стоилов поиска Гешев да се раздели с поста си заради нарушения – разпространяване в публичното пространство на данни, събрани със СРС-та, както и за уронване на престижа на съдебната власт.

ВСС отхвърли искането за освобождаване на Гешев

Съветът с 12 на 8 гласа обаче прие, е че правосъдният министър не може да отправя такова искане. Това решение ще бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Това тълкувателно решение се налага, след като сред самите членове на ВСС, съдейки по резултата 12:8, чрез което те отклоняват на процедурно основание разглеждането на искането по същество, а вероятно и сред част от юридическите и политическите среди има колебания по този въпрос, КС не се е произнасял, което прави необходимо разглеждането на въпроса и по недвусмислен начин да се даде отговор на въпроса за възможността на министъра на правосъдието да прави такова искане и то да бъде разгледано, така че да се стигне до произнасяне по същество“