„Паганини на виолата“

„Паганини на виолата“ на сцената на ММД в Русе

Автор:
21 мар. , 2017  

Именитият маестро Юри Башмет, наричан от музикалната критика „Паганини на виолата“ ще свири в програмата на Мартенски музикални дни тази вечер.

Заедно с него на сцената на Голямата зала в Доходното здание ще излезе и изключителния камерен оркестър „Московски солисти“, основател и артистичен директор на който е именитият маестро.

В първия си концерт на русенска сцена, от 19 часа тази вечер, именитите музиканти ще представят „своя любим 20 век“ – програма, включваща произведения на Свиридов, Стравински, Шнитке, Прокофиев и Шостакович. Диригент и солист на ансамбъла ще бъде маестро Юри Башмет, а солисти: Андрей Проскробко – цигулка и Алексей Найденов – виолончело.

Във втория си концерт в рамките на фестивала, от 19 ч. утре, 22 март, виртуозният виолист и неговите музиканти ще пренесат публиката на едно зашеметяващо пътуване из света. Техни партньори на сцената ще бъдат пианистите от прочутото клавирно дуо Аглика Генова & Любен Димитров. Заедно ще изпълнят богат репертоар от произведения от Бах, Григ, Моцарт, Такемицу, Чайковски, Шостакович, Бенда и Росини.

Юри Башмет е изключителна фигура в музикалния свят. Рециталите му, както и неговите концерти в ансамбъл, съвместно с такива музиканти като Рихтер, Ростропович, И. Щерн, Кремер, винаги препълват залите, предизвиквайки огромен интерес. Името му се свързва още с първите в света рецитали за виола в едни от най-известните световни концертни зали.

Създаденият от него камерен оркестър „Московски солисти“ тази година отбелязва своята 25-годишнина. Една от първите му задгранични прояви е на Мартенски музикални дни в Русе. За приноса си за утвърждаване на фестивала и за популяризирането на Русе по света през 2005 г. маестро Башмет беше удостоен със званието „Почетен гражданин на Русе“.Comments are closed.