Памет: 33 години от създаването на СДС

0
29 години

Днес се навършват 33 години от създаването на Съюза на демократичните сили – партията на голямата промяна в българския преход и на преминаването от тоталитаризъм към демокрация.

Коалицията „Съюз на демократичните сили“ е създадена на 7 декември 1989 г. Учредители са десет организации, сред които „Клуб за подкрепа на гласността и преустройството“, „Екогласност“, „Независимо студентско дружество“, КТ „Подкрепа“.

СДС се ръководи от Координационен съвет, за чийто пръв председател е избран Жельо Желев. От януари до март 1990 г. СДС участва в „Кръглата маса“ като опонент на БСП.

Следват мигове на ентусиазъм и възторг. Едва ли има съвременник на прехода, който да не помни големия митинг на СДС на Орлов мост през юни 1990 година. СДС печели изборите през 1991 г. и създава първото си правителство, начело с Филип Димитров.

През 1995 г. лидер на СДС става Иван Костов. През 1997 г. оглавяваната от СДС коалиция ОДС печели изборите и създава правителство, което има пълен мандат.

След 2001 година настъпват процеси на разцепление в СДС. От него се отделят „Демократи за силна България“ и „Съюз на свободните демократи“. Сменят се осем различни председатели, сред които Надежда Михайлова, Мартин Димитров, Божидар Лукарски, Петър Стоянов. Настоящият лидер на синята партия е Румен Христов

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук