Памет: 50 години от първото пряко телевизионно излъчване от Русе

0
47 години от първото телевизионно излъчване от Русе

На днешния ден преди 50  години се осъществява първото телевизионно излъчване от Русе. В националния ефир „на живо“ се излъчва манифестацията по случай 7 ноември, деня на Великата октомврийска социалистическа революция, който в тези години се отбелязваше като национален празник Излъчването се осъществява с ПТС-1, най-старата подвижна станция на Националната телевизия, който е предоставен на изграждащия се тогава Телевизионен център Русе. В началото на 80-те години на миналия век ПТС-ът, когото екипът ласкаво нарича „Баба Наста“ е предаден като експонат в Националния транспортен музей, където може да бъде видян и днес.

Официалният „рожден ден“ на Телевизионния център е 3 месеца по-късно – на 14 февруари 1973 година. Русенският Телевизионен център е третият по реда на откриването регионален център на БНТ след Пловдив и Варна.

През 1976 г. РТВЦ Русе започва излъчване на регионална програма на принципа на кабелната телевизия, което се смята за началото на кабелната телевизия в България. През 1978 г. започват ежеседмични собствени блокови програми „Север“, които се излъчват всеки четвъртък от 19:00 часа по Първа програма.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук