Памет: Преди 77 години „Дебелака“ уби над 140 000 души в Нагасаки (видео)

0
Преди 74 години

Преди 77 години на днешния ден американски бомбардировач Б-29 пуска втората атомна бомба, с кодово име „Дебелака ” и разрушава град Нагасаки.

Бомбата е пусната в 11.02 местно време с парашут от американски стратегически бомбардировач B-29 „Суперфортрес“, командван от майор Чарлз Суини. Жертвите непосредствено след взривяването на бомбата на 500 м. над земята са над 73 000. До края на годината броят им се увеличава двойно.

Планът за атаката е почти идентичен с този за Хирошима. Като потенциални цели за атомни удари САЩ определят четири града – Хирошима, Кокура, Ниигата и Нагасаки. Основното изискване е целите да бъдат развити градове с диаметър най-малко пет километра. По време на войната Нагасаки е важен индустриален и военен център, както и ключово пристанище с население около 270 000 жители..

Ядреното оръжие съдържа сърцевина от 6,4 кг плутоний-239, за разлика от първата, разрушила Хирошима, в която е имало уран. Радиусът на пълното унищожение е 1,6 км. Убити са около 70 хиляди души мигновено, а ранените са около 60 хиляди.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили
Посъди дърво-остави следа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук