Рашков обвини МВР и прокуратурата в саботаж на проверките за полицейско насилие

0
Снимка: БГНЕС

Проверките за полицейско насилие са били повърхностни, а прокуратурата не е образувала наказателно дело, въпреки че на 10 юли миналата година полицейски служители до такава степен са удряли протестиращи, че някои от тях са изпаднали в безсъзнание. Това заяви в парламента вътрешният министър Бойко Рашков. Той е на изслушване на извънредно заседание, свикано след като записи от онази нощ бяха разпространени миналата седмица.

Полицаите, заподозрени в побоя, са проверени от техни колеги, т.е. МВР се е самопроверило, каза още Рашков. Експерти са преглеждали записи, но не тези, разпространени миналата седмица. Гледани са други кадри и е дадено заключение, че образът е неясен и не може да се каже кои са служителите.

Кадри на брутален полицейски побой срещу протестиращи (видео)

Цяла година прокуратурата мълчи за насилието, каза още Рашков. Имало преписка, която е била прекратена. Прокурорката, работила по нея, се е издигнала кариерно и вече е български европейски прокурор в службата на Лаура Кьовеши.

„До вчера нямаме данни спрямо нито един от полицаите да е привлечен към наказателна отговорност. Ако такова действие има, е трябвало да бъде информиран министърът. Подобно нещо няма. Изведнъж, след като се появява клипът, прокуратурата се самосезира, тя до този момент нищо не знае. И вчера обявиха, че привлекли няколко полицаи като обвиняеми. За да се самосезира трябва да приемем, че не е знаела за случая“, заяви Рашков.

Според него полицаите за завлекли протестиращите зад колоните на министерския съвет, защото се надявали, че охранителната камера там не записва, а и да записва, никой няма да подаде информацията. Вътрешният министър заяви, че един от полицейските командири на терен е давал указания на останалите как и докога да бият.

Изслушването на Рашков е по искане на четири партии – ИТН, Демократична България, БСП и ИБГНИ. В парламента са и трима от пострадалите младежи – Евгени Марчев, Жоро Георгиев и Цветелина Цветкова.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили