Пламъци обхванаха Драгоманското блато /ВИДЕО/

0

Пожар обхвана около една трета от Драгоманското плато. Горя суха растителност, изгорели са и някои от съоръженията в района като мостчета и кули за наблюдение, обясни кметът на Драгоман Андрей Иванов.

Според него става дума за умишлен палеж и настоява за разследване. „Със сигурност пожарът е умишлен. Когато отидохме на място, огънят вървеше от средата на блатото към периферията. В това време, при минус 5 градуса, няма какъв турист да има работа там. При тези условия не може да възникне пожар от само себе си. Някой за пореден път е злоупотребил с тази природна даденост“, каза кметът пред Bulgaria ON AIR.

Сигналът е подаден към 19 часа и 15 минути по-късно пожарникарите са били на място. Към 4 сутринта пламъците са овладени с помощта на доброволци и „Гражданска защита“. Причината за инцидента все още не е ясна.

Това е вторият пожар в блатото за последните 6 месеца. Местните хора коментират, че бракониери предизвикват палежи с цел да изкарат голям брой диви прасета от блатото.

Територията на блатото попада в две от защитените зони към „Натура 2000“. Там живеят стотици видове птици и бозайници. Разпростира се на площ от около 350 хектара.

Най-добрата агенция за подбор на персонал