По-малко партии ще участват в изборите в сравнение с 2015 г.

0
129
Изборният ден в община Русе започна нормално

По-малко партии и коалиции, в сравнение с 2015 г., ще участват в предстоящите на 27 октомври местни избори. Това съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев.

В законовия срок са подадени заявление от 64 партии и осем коалиции. От тях са регистрирани 59 партии и седем коалиции като е отказана регистрацията на пет партии и една коалиция, защото документите им не съответстват на решенията на ЦИК или пък броя на подкрепящите ги са по-малко от нужните 2500.

На миналите местни избори през 2015 година са участвали 74 формации – 71 партии и три коалиции при подадени документи от 81 партии и три коалиции, припомни Андреев.

На 16 септември изтича срокът, в който партии, местни коалиции и инициативни комитети могат да се регистрират в общинските избирателни комисии. На тази дата гражданите на Европейския съюз (ЕС), които отговорят за активно избирателно право, могат да заявят желанието си да бъдат вписани в избирателните списъци. Тези граждани на ЕС, които вече са вписани в избирателните списъци, не е нужно да подават заявление, освен ако не са се отписвали, посочи Андреев.