Пожарната в Русе с препоръки за действия при критични и бедствени ситуации

0
Североизточна България

Във връзка с прогнозите за влошаване на времето в цялата страната, от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Русе припомнят основни препоръки и съвети за действия на гражданите при критични и бедствени ситуации през зимния сезон.

Зимата е сезон, който се характеризира с ниски температури, снежни виелици и бури, заледявания и обледявания. Тежките зимни условия са предпоставка за възникване на пътно-транспортни произшествия, за образуване на преспи, затрупване на улици и превозни средства. Възникват условия за изгубване и измръзване на хора, поради намалената видимост и много ниските температури.

 

 ЗА ДА НЕ СЕ ОКАЖЕТЕ В СНЕЖЕН КАПАН ПРЕЗ ЗИМАТА Е НЕОБХОДИМО:

 • Да следите информацията, подавана чрез средствата за масово осведомяване за  прогнозата за времето и  пътната обстановка в региона и извън него!
 • Преди да предприемете пътуване, задължително да се осведомите за пътната обстановка – не тръгвайте на път при влошени метеорологични условия,  освен ако не е крайно наложително и не сте се убедили, че пътят е почистен и проходим при зимни условия.
 • Погрижете се автомобилът ви да бъде изправен и оборудван за движение при зимни условия – с подходящи гуми, вериги за сняг, с изправна отоплителна система и светлинна сигнализация.
 • Пътувайте винаги със значителен запас от гориво в резервоара! Изчерпването на горивото през зимата в блокираните пътища може да доведе до фатални последици.
 • Спазвайте указанията, дадени от компетентните органи и институции.
 • Ограничете  излизането навън, ако не е наложително, а при излизане се обличайте с топли дрехи, шал, ръкавици, носете обувки с грайфери, стъпвайте бавно и внимателно! 

АКО ВСЕ ПАК ПОПАДНЕТЕ В БЕДСТВЕНА СИТУАЦИЯ ПРЕЗ ЗИМАТА, Е ДОБРЕ ЗА ЗНАЕТЕ И СПАЗВАТЕ НЯКОИ ОСНОВНИ ПРАВИЛА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ

ПРИ ПРЕОХЛАЖДАНЕ (ХИПОТЕРМИЯ)

Необходимо е да сте облечени с подходящи дрехи, в това число шапки, ушанки, ръкавици, обувки с дебели подметки, които да бъдат сухи, за да не се допусне преохлаждане. Ако това се окаже недостатъчно и студът ви сковава, започва неконтролируемо треперене, което постепенно преминава в тресене на цялото тяло – преохлаждането вече е много сериозно. Ако въздействието на ниските температури и вятъра продължат, след половин до един час треперенето и тресенето стихва, пострадалият става безразличен към случващото,  унася се в съноподобни  видения – това е знак, че той вече е в преддверието на „бялата смърт”.

Затова, още в началната фаза на преохлаждането е необходимо:

 • да  потърсите  подслон или заслон от вятъра;
 • да  потърсите помощ чрез единния номер за спешни повиквания 112;
 • да не употребявате алкохол, а само топли течности – чай, кафе, горещ шоколад или други безалкохолни напитки;
 • ако  чакате помощ на място, да не правите излишни движения, освен бърчене на лицето или свиване на пръстите;
 • ако си оказвате самопомощ или помагате на друг човек не бива да разтривате със сняг, а да затопляте чрез всички възможни топлинни източници, в това число и поставяне под мишниците, в зоната на слабините и под гръкляна  на бутилки с поносимо гореща вода, увити с плат.  

  ПРИ ИЗМРЪЗВАНЕ

  При измръзване се засягат  най-често крайниците – пръсти, стъпала (особено ако са мокри), уши, нос, лице. При измръзване те постепенно стават безчувствени и побеляват. Ако този процес продължи над денонощие, се появява синкава демаркационна (разграничителна) линия между измръзналата, и все още жизнеспособна тъкан.

  При оказване на самопомощ и взаимопомощ е необходимо:

 • да  потърсите  подслон или заслон от вятъра;
 • да  потърсите помощ чрез единния номер за спешни повиквания 112;
 • ако можете да осигурите топлинен източник, да свалите мокрите обувки, чорапи, ръкавици и бавно да затоплите измръзналите части на тялото – плавно, с температура близка до телесната  не повече от 42-43 градуса по Целзий;
 • да не разтривате със сняг и да не давате на пострадалия алкохол;
 • да не затопляте измръзналия крайник, ако има риск да замръзне отново;
 • крайниците на малко дете могат да бъдат затоплени, загънати и допрени до човешкото тяло с нормална човешка температура. 

  ОТРАВЯНЕ С АВТОМОБИЛНИ ГАЗОВЕ

  Ако сте блокирани на път по време на снежна виелица, освен премръзването, рисков фактор за вас е отделяне от ауспуха на автомобила на токсични газове при отработване на горивото –   въглероден оксид.  Вдишан дори и в незначителни концентрации, продължително време – над половин час, въглеродният оксид е смъртоносен.

   

  СПЕЦИАЛИСТИТЕ СЪВЕТВАТ:

 • Периодично осигурявайте възможност на газове, отделени при изгаряне на горивото, да се разсейват в околния въздух –  разривайте периодично снега около ауспуха и не позволявайте на газовете да се навлизат в купето.
 • Не затваряйте плътно всички прозорци на колата, оставете поне един леко смъкнат, за да осигурите приток на чист въздух в купето.
 • Ако се появи нервна възбуда, последвана от виене на свят, сънливост, интензивно порозовяване на кожата – това са много тревожни признаци, които предполагат интоксикация на организма и правят наложително дишане на чист въздух, и търсене на медицинска помощ в спешен порядък.

 

 

 

ВАЖНО Е ДА ПОМНИТЕ:

Не тръгвайте на път без добре зареден  резервоар на горивото и заредена батерия на мобилния телефон.

При попадане в бедствена ситуация незабавно сигнализирайте на единния номер за спешни повиквания – тел.112,  като обозначите най-точно и ясно мястото, на което се намирате с оглед по- лесното  и бързо достигане до Вас от спасителните служби.

Актуална информация за състоянието и проходимостта на пътищата от  републиканската пътна мрежа може да получите на национален телефон 070013020 или на интернет адрес: www.api.bg– Агенция „Пътна инфраструктура”

Информация за състоянието и проходимостта на пътищата от общинската пътна мрежа може да получите от съответната община.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук