Увеличават се случаите на домашно насилие в Русе

0
46 случая на насилие над деца

Има увеличение на случаите на домашно насилие в област Русе. Това съобщи управителят на сдружение „Център Динамика“ в Русе Деана Димова.

По думите й, броят на заповедите за защита се запазва, но сигналите на тел. 112 също нарастват. През 2020 година на тел. 112 са подадени общо 1055 сигнала за домашно насилие са подадени. В Районния съд в Русе пък са издадени 78 заповеди за защита от домашно насилие.

Подадените сигнали през 2021 г. са 1110, а издадените заповеди за защита от домашно насилие са 70. За първите осем месеца на миналата година сигналите към тел. 112 са 966, а заповедите са 51, като до края на годината броят им е нараснал на 82.

Като основна причина за увеличения брой случаи от сдружението посочват ковид-пандемията, която е отключила голяма агресия.

От Сдружението са разкрили в Русе Консултативен център, който предоставя програми и услуги за пострадали от домашно насилие, включващо и открита телефонна линия за консултации.

„Предоставяме безплатни консултации от психолог, социален работник и от юрист“, каза Димова.

В града действа и Кризисен център за пострадали от домашно насилие с капацитет 8 места, създаден от сдружение „Център Динамика“. През 2022 г. в него за различен период от време са били настанени 27 души, от които 23 деца.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук