При какви обстоятелства не налага смяна на щрангове в сградите?

0

Най-общо водопроводните ремонти могат да бъдат класифицирани в две основни направления. Едните са текущи, дребни поправки, които възникват в хода на използването на водопроводната система в един имот. Другата категория са по-специфичните, при които се изисква професионална компетентност и знания, определящи за дълголетното функциониране на ВиК инсталацията. И ако сами можете да се справите с подмяната кранчета, смесители и меки връзки то определено ще се наложи да потърсите екип от доказани водопроводчици в случай на необходимост от смяна на щрангове. Защо този тип повреди налагат строги правила при изпълнението и отстраняването им предстои да споделим в днешната публикация.

Какво представляват щранговете?

Преди изобщо да осъзнаете потребността от професионален ремонт на щранговете е необходимо да изясним какво представляват тези водопроводни компоненти. Факт е, че голям процент от хората дори не са чували за тях. В това няма нищо нелогично предвид факта, че става въпрос за част от ВиК инсталацията, която остава невидима и скрита зад стени, облицовки, подове, тавани. Но предвид ситуацията, в която можете да попаднете определено си струва да помислите за това да обогатите познанията си и да сте наясно какво именно представляват щранговете и защо са толкова важни за водопровода.

За онези от вас, които не са експерти и нямат дори елементарни водопроводни познания, ще споделим, че се касае за компоненти, които се дефинират като:

 • Основния скелет, който изгражда водопроводната система;
 • Представляват три на брой основни тръби – за топла, за студена вода и една за циркулация;
 • Разграничават се на хоризонтални и вертикални.

Това са основните неща, които е важно да имате предвид за щранговете. Друг съществен момент е, че още при проектирането на строителството на една сграда се предвижда местоположението им с оглед на това да се осигури безупречно налягане до най-високите етажи на обекта. Всъщност без щранговете няма как водата да потече от смесителя в кухнята, банята или душ зоната.

Кога се налага смяна?

Наред с битовите текущи поправки, от които нито едно домакинство не е застраховано в даден етап от експлоатацията на обекта могат да настъпят редица промени и обстоятелства, които да наложат смяната на щранговете. Причините за възникване на такава необходимост се отнасят до:

 • Прекалено дълъг период на използване т.е. морална остарялост на тръбите;
 • Дефекти, които предизвикват течове;
 • Запушване на тръбите поради наслагвания и замърсявания;
 • Разместване на щранговете поради различни влияния като например земетресения или улягане на сградите;
 • Ниско налягане до високите етажи и други.

Обикновено се налага провеждане на частична или цялостна смяна на тръбите заради течове, които причиняват материални щети по сградата. Тъй като са със скрит монтаж обикновено стопаните и обитателите на сградата осъзнават, че има проблем, когато той ескалира и се налага спешна намеса на опитен екип.

Етапи, свързани със смяната на щранговете

Особеностите на компонентите на водопроводните системи изискват да се направи детайлен анализ на повредите както и стъпките, които е необходимо да бъдат спазени що се отнася до осигуряването на ефективен и качествен ремонт. Затова е задължително да се спазят всички онези задължителни стъпки, които са от съществено значение за крайния резултат, касаещ смяната на дефектните с подходящите щрангове.

Основните етапи, които се приемат като закон във водопроводните услуги при смяна на щрангове се отнасят до:

 • Оглед за установяване на повредите и щетите по тръбите;
 • Демонтиране на старите, дефектирали тръби;
 • Почистване и отстраняване на връзки;
 • Монтаж на нови, качествени тръби;
 • Поставяне на топлоизолация;
 • Укрепван на тръбите с цел стабилизиране и намаляване на риска от разместване;
 • Поставяне на спирателни и ревизионни кранове;
 • Тестване на системата за течове;
 • Издаване на гаранция за тръбите и вложения от водопроводчиците труд.

Не бива да изпадате в паника заради повреда и нужда от смяна в основните тръби на водопровода. Необходимо е бързо да се свържете с опитни специалисти, които имат опит, доказали са компетентността си и могат експедитивно да отстранят ВиК авариите, независимо ат тяхната сложност и специфика.

Преведено от немски език, благодарение на Safekon.de

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук