Представиха „Книжовното наследство на Европа“ в русенски общини

0
„Книжовното наследство на Европа“

Постерна изложба под надслов „Книжовното наследство на Европа“ беше експонирана в няколко общини на Русенска област, съобщиха от областната управа.

Експозицията, която представя някои оригинални старопечатни, редки и ценни издания, беше представена в общините Борово, Бяла Две могили и Ценово. Целта й е да илюстрира връзките на българските книжовници и просветители през Възраждането с европейските културни ценности.

Сред представените на постерите издания най-голямо впечатление правят първата българска печатна книга на новобългарски език „Кириакодромион“ или по-известна като „Неделник“ от Софроний Врачански, издадена през 1806 г. в Римник, Румъния, както и „Буквар с различни поучения“, наричан още „Рибен“ от Петър Берон, чието първо издание от 1824 г. е отпечатано в Брашов. Сред експонатите в изложбата са още „Нов български буквар“ на Рашко Блъсков, който се явява един от първите български учебници, отпечатан през 1856 г. в Букурещ,  както и „Ръководство за водене на кореспонденция“ от Сава Попович, издадено през 1847 г. в Сибиу и др.

Инициативата е част от предвидените събития за популяризиране на Европейското културно наследство по Комуникационната стратегия на  Република България за Европейския съюз през 2018 г.

Най-добрата агенция за подбор на персонал