Приемат заявления за безплатна подмяна на печки с твърдо гориво

0
1135
Кръгла маса

Вече се приемат заявления за безплатна подмяна на печки с твърдо гориво, съобщиха от пресцентъра на Община Русе.

Заявленията са на разположение на заинтересованите лица в Центъра за административни услуги на Община Русе. Чрез тях всеки желаещ може да посочи искането си за подмяна на отоплителните си уреди с по-екологични. На базата на интереса ще се определят зоните за въздействие, както и целевите групи. Заявлението може да бъде изтеглено и от страницата на Община Русе, в раздел Екология:

Както ТВН вече съобщи, шест общини в страната, сред които и Русе, ще имат възможност да подменят безплатно старите печки на твърдо гориво. Целта е да се подобри качеството на въздуха чрез намаляване на фините прахови частици. До края на 2023 г. с помощта на проекта в частни жилища ще се подменят инсталациите за отопление на твърдо гориво с по-екологични – на газ, ток и пелети, а където е възможно, сградите ще бъдат свързани с топлофикационната система или газоразпределителната мрежа.

Кампанията ще обхваща 1 500 домакинства на територията на Община Русе. Целта на инициативата е замяната на отоплителните уреди да завърши в рамките на три години. Социални критерии за включване в програмата не се предвиждат. Може да се наложи да бъдат въведени, обаче, ако броят на желаещите е твърде голям.