Прокуратурата проверява антиките и на братя Бобокови

0
350

Върховната административна прокуратура е възложила на министъра на културата проверка на предмети, които се стопанисват от Фондация „Братя Бобокови“ – Нумизматичен музей – Русе.

Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Проверката е в изпълнение на законовите си правомощия по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) и се мотивира с публикации в медиите. Върховната административна прокуратура се е самосезирала.

Братя Бобокови остават в ареста, повдигат им обвинения

Проверката ще засегне произхода, начините на придобиване, идентификацията и регистрацията на колекция антични предмети, стопанисвани и изложени в „Нумизматичен музей“ – Русе от фондация „Братя Бобокови“, както и други антични предмети.

един от архитектурните бисери на РусеИзпълнението на проверката е възложена на министъра на културата в качеството му на административен орган, осъществяващ контрол върху изпълнението на ЗКН и нормативните актове по прилагането му.

Братя Бобокови са притежатели на една от най-големите колекции от монети. Сред „перлите“ на сбирката им е колекцията скитски монети, оценявана като най-добрата колекция от скитски царски монети в света.

Преди около 15 години те купиха сградата на “Сиропиталището на пастор Вангеман”, по известна сред русенци като Музикалната гимназия. След ремонта тя трябваше да се превърне в най-големия Нумизматичен музей в Европа.

Искат постоянен арест за единия от братя Бобокови, 1 млн. лв. гаранция за другия

Бобокови били изненадани от действията на прокуратурата