Протестиращи са подслушвани по подозрение в бунт и преврат

0
Бойко Рашков, Снимка: БГНЕС

Протестиращи са били подслушвани и следени по подозрение за участие в бунт и опит за преврат. Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков. Той обясни, че за да се разреши подслушването е им е ползван текст от Наказателния кодекс, по който не са образувани дела след приемането през 1968 г.

„Това е съставът на чл. 95, който предвижда, че някой иска да събори властта чрез участие в бунт, въстание и т.н. Мисля си, че трябва да поразсъждаваме малко по тоя въпрос – как едни протестиращи граждани по улицата едва ли не са обявени от тези специализирани органи, че са се готвели да осъществят подобно събаряне на властта. И това е едно от най-важните неща“, заяви Рашков.

Прокуратурата образува дело срещу Божков, подслушва протестиращи

Той допълни, че доказателства за подслушването има. Документацията се държала от специалните служби, с които миналият парламент не се е занимавал, обясни Рашков. Министърът намекна, че началниците им не са били сменени поради краткия живот на предишното народно събрание.

Рашков каза, че не може да каже имена на подслушвани и следени, защото така би издал класифицирана информация и би извършил престъпление. Закани се обаче да предаде цялата информация на следващия парламент.

Хаджигенов: 82 са подслушваните политици

„Говореха по този въпрос, разчитайки на факта, че точно тези специализирани органи съхраняват в момента документацията в тази посока и че проверката, която мога да извърша аз и моите колеги в МВР, няма достъп до тази информация, затова се появиха по екраните да казват, че няма доказателства. Доказателства има и аз ще ги представя на новосформирания парламент“, каза той.

Че протестиращи са били следени се знае от няколко седмици. Иначе самите те твърдят, че са го подозирали отдавна. Според докуметни, публикувани от разследващия сайт Bird.bg сред следените е бил Тихомир Василев, активист на партията на Мая Манолова. От документите се вижда, че прокуратурата е искал следенето му със СРС-та да се удължи. Посочва се също, че има данни, че уличното недоволствот е било платено от хазртния бос Васил Божков.