Прокуратурата образува дело срещу Божков, подслушва протестиращи

0
Подслушване и цензура
Подслушване и цензура в медиите

Протестиращи срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев миналото лято са били подслушвани покрай дело срещу хазартния бос Васил Божков. Сред тях са адвокат Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и служебният министър на културата проф. Велислав Минеков, както и активистът от партията на Мая Манолова Тихомир Василев.

Шефът на ДАНС: Няма подслушвани политици, всичко е заради руските шпиони

Делото срещу Божков е за едно от най-тежките престъпления по НК – събаряне или отслабване на властта, опит за преврат и бунт. С това оправдание прокуратурата е започнала подслушване на Василев. След това е поискала удължаването му с още два месеца. Това става ясно от документи, публикувани от разследващия сайт Bird.

Прокурорите посочват, че има оперативна информация, според която на хората по площадите се плаща от Божков. Тези данни постъпили в отдел „Н“ на ГДБОП. Целта била възникване на масови безредици. Парите се давали на лица от криминалния контингент и футболните агитки, твърди оперативната информация.

Хаджигенов: 82 са подслушваните политици

Това е второто доказателство за подслушване. В четвъртък Хаджигенов показа пред БНТ разрешенията за следене, дадени от спецсъда. В тях има множество телефонни номера, а според адвоката следените са поне 82 души от опозицията.

Досега прокуратурата не е открила данни за незаконно подслушване, заяви пък говорителят на главния прокурор Сийка Милева.