Заведенията пак недоволни, искат среща с правителството

0
Снимка: Unsplash

Новите мерки за подкрепа на бизнеса предизвикаха недоволството на собственицитге на заведения. От двете браншови организации – Българска асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България твърдят, че са били излъгани и дискриминирани за пореден път.

Те посочват, че правителството е взело решени да спре мярката, чрез която на бизнеса се даваха пари за оборотен капитал. Вместо това е взето решение средствата да се пренасочат под формата кредити.

„Програмата, макар доста тромава и недостатъчна, работеше за месеците декември, януари и февруари и оставаше последната трета фаза, касаеща март и април – месеците, в които заведенията отново бяха насилствено затворени, но секторът очакваше компенсации за това поредно затваряне. Напомняме, че в началот на март, колегите ни със заведения за хранене бяха допуснати да работят, за което те инвестираха огромни суми за отваряне на своите обекти. Само две седмици по-късно, нова заповед на здравния министър отново ни затвори, което доведе до още по-тежко състояние в бранша. Единствената надежда и утеха на бизнеса беше насочена към обезщетенията в размер на 20% от оборота“, пишат двете организации в своя позиция.

Нови мерки за бизнеса, облекчават кандидатстването за кредити и финансиране

Те са доволни от удължаването на мярката 60/40, но в същото време искат тя да се прилага и за фирми, регистрирани през тази година, както и за такива, които не са имали дейност през 2020 г.

„Подкрепа трябва да има и за всички инвеститори, дръзнали в условията на криза да отварят нови работни места и с действията си да помагат за по-добра събираемост на средства в държавната хазна“, заявяват от организациите.

Те искат спешна среща с министерството на икономиката и подкрепа от министерството на туризма. Освен това настояват да спре дискриминацията на ресторантьорския бранш.

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал