Радев и Стратегическия документ: Страната е под авторитарно управлениe

0
160
СНИМКА: БТА

Президентът Румен Радев откри представянето на първата част на Националния стратегически документ, разработен от Стратегическия съвет към държавния глава, ръководен от социолога проф. Александър Маринов.

Радев още веднъж подчерта, че целта на съвета е да „изработи и представи алтернативи на институционалния блокаж и идейния застой, обхванал страната“. Според него България се намира в исторически момент, защото българите са излезли от апатията и хипнозата на пропагандата.

„Когато открито и без страх изричат истината за превзетата държава. Когато демонстрират своята решимост да си отвоюват държавата от мафията, когато единно заявяват своето желание да живеят в нормална, демократична, европейска държава. Призивите за оставки и честни избори с машинно и дистанционно гласуване, които ехтят не само у нас, но и в чужбина, са факт”, каза Радев.

Според него, българите вече си задават въпроса какво трябва да се направи оттук-нататък, за да се гарантира демократично развитие на обществото и излизане от демографската криза.

„Пред нас е примерът на авторитарното управление през последното десетилетие, на резултатите от подмяната на идеите от пропагандата, на суровата действителност от пиара, на законността и обществения морал от лоялността към вожда и партията-държава, на законността от задкулисните договорки. Тази порочна система въведе страната в днешната дълбока криза“, разкритикува президентът.

Според него, именно тази „порочна система“ е въвела страната в дълбока криза и върна историческия часовник на България към зората на Прехода.

Румен Радев обясни, че Националният стратегически документ ще се представи на три части – анализ на състоянието на страната, идентифициране на причините, формулиране на стратегически предложения и условия за тяхната реализация